Veelgestelde vragen

 

Heb je vragen over de lessen van Lynganor?

Je vind hieronder antwoord op een aantal vragen. Voor sommige onderwerpen moet je evenwel op een andere plek zoeken.

Informatie over computerprogramma en lesmateriaal vind je hier.
Wil je weten wie de docent is, kijk dan hier.
Heb je een andere vraag,  neem dan contact op.


Hoeveel kost de les en hoe kan ik betalen?

De voor een les van 60 minuten is 24 euro voor één persoon. Als er meer dan één deelnemer is, dan is de prijs 8 euro voor elke extra persoon. Het is ook mogelijk om 5 lesuren in één keer te boeken. Dan betaal je maar 4,5 lesuren. Je kunt ook, op basis van de actuele wisselkoers, in Noorse kronen betalen. Je kunt het lesgeld naar een Nederlandse of Noorse bankrekening overmaken, of via PayPal betalen.

De eerste proefles is gratis.

 

Kunnen twee of personen of meer de lessen tegelijk volgen?

Ja, zeker. Misschien wil je samen met je partner of een vriend Noors studeren. Het is ook mogelijk als groepje samen te studeren, zelfs als jullie op verschillende plekken zitten. Een voorwaarde is wel dat jullie ongeveer hetzelfde kennisniveau hebben.

 

Hoe lang duurt de les?

De lessen duren meestal 60 of 90 minuten.  Langere sessies zijn ook mogelijk, maar dan is het raadzaam om een pauze in te lassen.

 

Hoe kan mijn kennis van Noors worden beoordeeld?

Tijdens de eerste proefles wordt je niveau beoordeeld.
Daarna bepalen we samen het verdere traject. Je kunt ook zelf via deze website je kennis toetsen.

 

Hoe snel kan ik Noors leren?

Dat hangt natuurlijk van je situatie af. Mijn ervaring is dat Nederlandstaligen de basis van de Noorse taal redelijk snel onder de knie krijgen. Dit komt doordat Noors en Nederlands enigszins op elkaar lijken.
Wil je de taal goed leren, dan moet je wel bereid zijn om er enige tijd en energie in te steken.

 

Welke schrijftaal leer ik bij Lynganor, Bokmål of Nynorsk?

Zoals je vermoedelijk weet, heeft Noorwegen twee officiële schrijftalen, Bokmål en Nynorsk. Bij Lynganor leer je Bokmål, omdat het in het algemeen veel meer gebruikt wordt, vooral in de grote steden.
Als je Bokmål kent, dan kun je Nynorsk ook goed verstaan.

 

Kan ik leren hoe ik met de plaatselijke dialect kan omgaan?

Buiten de Oslo-regio kom je snel in aanraking met plaatselijke dialecten. Dit kan in een beginfase verwarrend zijn, maar mijn ervaring is dat het na enige tijd prima wordt begrepen. Je hoeft geen dialect te leren spreken, maar je zou wel het dialect van je verblijfplaats moeten kunnen verstaan.

Krijg ik hulp voor de voorbereiding op een officiële toets, Norskprøve of Bergenstesten?

Ja, zeker. Veel Noorse werkgevers zullen van hun buitenlandse werknemers eisen dat zij de kennis van de Noorse taal kunnen aantonen. Dan is het aan te bevelen om de toets Norskprøve te halen. Deze toets kun je op drie verschillende niveaus afleggen – A1-A2, A2-B1 en B1-B2. Dit zijn de niveaus zoals ze volgens het ERK worden gedefinieerd. 
Bergenstesten is de toets op het hoogste niveau. Het is een verplichte toets als je binnen het Noorse kader voor hogere opleiding wilt studeren (Samordna opptak). Bergenstesten kan drie keer per jaar in verschillende steden in Noorwegen worden afgenomen. Lynganor kan je bij de voorbereiding van zowel Norskprøve als van Bergenstesten helpen.  


Staat je vraag niet op deze lijst?
Klik hier voor informatie over computerprogramma’s en lesboeken.

Heb je een andere vraag?  Dan mag je gerust contact opnemen.